Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych Leśnica 2015

b_0_120_16777215_00_images_dozynkiPDA2015_dozynki2015PDA092.jpgTegoroczny Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych rozpoczął się uroczystą, dziękczynną Mszą Św. w Grocie Lurdzkiej w Górze Św. Anny, w której  uczestniczyli rolnicy i delegacje z koronami. Po zakończonej Mszy Świętej uczestnicy przemaszerowali wraz z Orkiestrą z Góry Św. Anny spod Groty do namiotu festynowego ustawionego obok Domu Pielgrzyma, gdzie artyści zaprezentowali swój bogaty niemiecki dorobek artystyczny.

W czasie przeglądu wystąpiły: zespoły wokalne FROHSINN, StudioWokalne BIS, MERITUM, zespoły taneczne: „Słoneczka”, „La Bella”, zespół taneczny WAL-NAK, Orkiestra z Góry Św. Anny, Młodzieżowa Orkiestra Dęta Leśnica oraz gwiazda wieczoru duet Aneta i Norbert.
W myśl tradycji ks. Jan Paweł Sacher – proboszcz Wysokiej, poświęcił chleb dożynkowy wypieczony z tegorocznych zbóż, który starostowie dożynkowi z poszczególnych miejscowości Gminy Leśnica uroczyście przekazali na ręce Burmistrza Leśnicy – Łukasza Jastrzembskiego. Burmistrz podzielił się poświęconymi bochenkami chleba z licznie zaproszonymi gośćmi, wśród których byli: Mathijas Brützke – były burmistrz z partnerskiej  Gminy Crostwitz, Ryszard Galla – Poseł na Sejm, Roman Kolek - Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Józef Swaczyna – Starosta Strzelecki, Ryszard Froń – Przewodniczący Rady Miejskiej w Leśnicy, Helmut Paisdzior – Zarząd Gminny TSKN, Państwo Mariola i Joachim Wiesiollek, Herbert Czaja – Prezes Izby Rolniczej w Opolu, Hubert Mincer – delegat do Izby Rolniczej, Ksiądz Hubert Janowski – Diecezjalny Duszpasterz Rolników, O. Ambroży Pampuch – Proboszcz Góry Św. Anny, Ks. Jan Paweł Sacher – Proboszcz Wysokiej, O. Ignacy Szczytowski – Dyrektor Domu Pielgrzyma, Róża Nizioł – Sekretarz Gminy Leśnica, Agnieszka Nowak – Kierownik Gminnego Zarządu Oświaty.
Tradycyjnym elementem przedsięwzięcia był również konkurs koron żniwnych. Przepiękne korony dożynkowe z 11 miejscowości gminy Leśnica zostały ocenione przez komisję składającą się z osób wskazanych przez sołtysów wszystkich sołectw / osiedli zgłoszonych do konkursu. Komisja konkursowa przyznała następujące miejsca oraz wyróżnienia:
I miejsce – Leśnica, Wysoka
II miejsce – Góra Św. Anny, Łąki Kozielskie
III miejsce – Dolna
Wyróżnienie – Poręba, Lichynia, Zalesie Śl., Krasowa, Raszowa i Kadłubiec.

Każde sołectwo otrzymało pamiątkowe puchary, dyplomy oraz nagrodę pieniężną. Przedsięwzięcie zakończyła wspólna zabawa taneczna z zespołem KLAWO.

Serdecznie dziękujemy wszystkim mieszkańcom sołectwa Góry Św. Anny, którzy przyczynili się do przygotowania i przeprowadzenia tegorocznych Dożynek. Serdecznie dziękujemy paniom z Leśnickiego Ośrodka Kultury i Rekreacji za udekorowanie namiotu festynowego. Podziękowania składamy również pracownikom Urzędu Miasta i Gminy w Leśnicy, strażakom z OSP Wysoka oraz Domowi Pielgrzyma.

Szczególne podziękowania należą się również wszystkim występującym zespołom, jak i tym wszystkim, którzy dzięki swojej pracy i zaangażowaniu przyczynili się do zorganizowania i sprawnego przebiegu imprezy.

Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Leśnica 2015 zrealizowano dzięki dotacjom Ministra Administracji i Cyfryzacji, Konsulatu Republiki Federalnej Niemiec w Opolu oraz z budżetu gminy Leśnica.