2015.11.04 Spotkanie Członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Starych Budkowicach

b_0_120_16777215_00_images_4.11.2015StareBudkowice_4.11.2015StareBudkowice09.jpg  Dnia 4 listopada 2015r. odbyło się spotkanie Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Gminie Murów w sołectwie Stare Budkowice. Spotkanie rozpoczął Przewodniczący Zarządu Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Pan Józef Swaczyna oraz gospodarz spotkania Wójt Gminy Murów – Pan Andrzej Puławski. Po wstępnych słowach przystąpiono do ciekawej prezentacji multimedialnej Gminy Murów. Następnie omówiono i podsumowano wyniki wyborów parlamentarnych 2015.

Kolejnym tematem była subwencja oświatowa na kształcenie specjalne i jej rozliczanie po stronie dochodowej. Prelekcję poprowadziła Pani Halina Bilik - Opolski Kurator Oświaty. Gościnnie wystąpili także podczas spotkania przedstawiciele Diecezji Opolskiej kierując do Członków Stowarzyszenia prośbę finansowego wsparcia dzieła renowacji Katedry Opolskiej. Prelekcję odnośnie przeprowadzanych prac remontowych prowadził ks. Piotr Paweł Maniurka – Diecezjalny Konserwator i Kustosz Zabytków, który wsparty został przez Dyrektora Wydziału Finansowo-Gospodarczego Diezecji Opolskiej – ks. Gintera Żmuda oraz diecezjalnego radcę prawnego – mec. Mariana Jagielskiego.