XXIV Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych Mniejszości Niemieckiej w Walcach

b_0_120_16777215_00_images_XXIVfestiwalwalce_XXIVfestiwal204.jpgW dniach 14 i 15 listopada 2015r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Walcach odbył się XXIV Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych Mniejszości Niemieckiej w Walcach – XXIV Festival der Chöre und Gesangsgruppen der deutschen Minderheit, którego organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Walcach oraz Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe w Leśnicy. Festiwal należy do jednych z najstarszych imprez kulturalnych mniejszości niemieckiej, który  daje możliwość chórom i zespołom do prezentacji ich niemieckiego dorobku artystycznego. To również okazja do sprawdzenia swoich możliwości na tle innych grup, które pielęgnują tradycję niemieckich pieśni i śpiewów.

Oprócz licznie zebranej publiczności w uroczystości uczestniczyli również zaproszeni goście: Pan Rafał Bartek Przewodniczący Zarządu TSKN w Opolu, Pan Jerzy Mikus Przewodniczący Zarządu Gminnego TSKN w Walcach, Pani Manuela Sado Przewodnicząca Koła TSKN w Walcach, Pan  Maciej Sonik Starosta Powiatu Krapkowickiego, Pan Ryszard Galla Poseł na Sejm RP, Pani Sylwia Cichoń Przewodnicząca Koła TSKN w Dobieszowicach, Pani Aniela Kubata Przewodnicząca Koła TSKN w Straduni, Pan Bernard Kubata Wójt Gminy Walce, Pani Zuzanna Donath-Kasiura Referent do spraw Kultury TSKN w Opolu oraz Sołtys Walec, Pan Jan Kunert.
Chóry oraz zespoły śpiewacze oceniane były przez jury, w składzie: Ingryda Salamon -przewodnicząca, Waldemar Olszewski oraz Tadeusz Eckert. Festiwal prowadzony był przez konferansjera zarówno w języku niemieckim jak i polskim.
Pierwszego dnia imprezy w sobotę, 14 listopada zaprezentowało się siedem chórów, a drugiego dnia w niedzielę, 15listopada - 21 zespołów śpiewaczych liczących łącznie 500 wykonawców.
W kategorii chóry przyznano następujące miejsca:
I miejsce ex aequo:  „Cantabile” – Dobrzeń Wielki oraz „Canthabiles” – Kąty Opolskie
II miejsce:Brosci Chorus” – Brożec
III miejsce:Bel Canto” – Polska Cerekiew
Wyróżnienie otrzymały chóry: „Krappitzer Chor” – Krapkowice, „Heimatklang” – Kłodnica
Za udział: „DFK Chor Tarnau“ – Tarnów Opolski
Poza tym, jury przyznało Nagrodę Marszałka dla Huberta Prochoty, dyrygenta chóru Cantabile.

W kategorii zespołów śpiewaczych przyznano następujące miejsca:
I miejsce: Kupskie Echo – Kup
II miejsce ex aequo: Dobrzenianki - Dobrzeń Wielki oraz Ligockie Wrzosy – Ligota Prószkowska
III miejsce ex aequo: Mazelunki – Popielów oraz Opolskie Dziołchy – Ozimek-Antoniów
Wyróżnienia otrzymały: DFK Chocianowice – Chocianowice, Echo Krośnicy – Krośnica, Frohsinn – Leśnica, Rozśpiewane Serce Opolszczyzny – Rozwadza, Wengerner Echo – Węgry, Heidi – Ozimek, Kosorowiczanki – Kosorowice, Centavia – Centawa, Walczanki – Walce, Solorzanki – Solarnia, Długomiłowiczanki – Długomiłowice, Freundschaft – Zdzieszowice, Dobendorf Stimmen – Dobieszowice, Frohsinn – Ujazd, Heimatmelodie – Walce, Heimatklang –Opole Gosławice.
Nagroda Marszałka przyznana została dla niewidomego akompaniatora zespołu Freundschaft ze Zdzieszowic Marcina Mańdziuka.

Każdy z występujących zespołów i chórów otrzymał nagrodę pieniężną oraz pamiątkowy dyplom i statuetkę. W czasie obrad jury gościnnie zaśpiewał duet z Brożca Ewa i Damian (sobota) oraz Studio Wokalne BIS z Leśnicy (niedziela), którzy swoimi niemieckimi utworami porwali publiczność do wspólnej zabawy, czym umilili czas oczekiwania na werdykt jurorów.

Przedsięwzięcie zorganizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji, Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.