2015.12.03 Nadzwyczajne Spotkanie Członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego

b_0_120_16777215_00_images_3.12.2015DobrzenWielki_DSC09718.JPG  Dnia 3 grudnia 2015 roku odbyło się nadzwyczajne spotkanie członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Dobrzeniu Wielkim. Tematem przewodnim było „Działanie Miasta Opole w zakresie przejęcia terenów Gmin, ościennie sąsiadujących z Miastem Opole”. Nadzwyczajne spotkanie poprowadził Przewodniczący Zarządu  pan Józef Swaczyna, który na wstępie przywitał wszystkich obecnych i podziękował za liczne przybycie. Zaznaczył, iż jest to spotkanie manifestujące sprzeciw, wobec planom Prezydenta Miasta Opole, Arkadiusza Wiśniewskiego, który prowadzi intensywne działania w zakresie przejęcia części sołectw gmin ościennych: Gminy Turawa, Gminy Komprachcice, Gminy Dobrzeń Wielki, Gminy Prószków i Gminy Łubniany.

Będziemy bronić naszych gmin i idei samorządności, która nie polega przecież na wydzieraniu najatrakcyjniejszych terenów, podkreślił pan Swaczyna. Stowarzyszenie jest organizacja zwartą, stabilna i silną, która popiera ideę nierozerwalności swoich  gmin.
Członkowie jednogłośnie wyrazili swój sprzeciw i oburzenie wobec zamiarom Prezydenta Wiśniewskiego poszerzenia granic Miasta Opole o wybrane „atrakcyjne tereny” gmin sąsiadujących. Zgodnie ustalili, iż jest to nie tylko „skok na kasę”, ale również naruszenie suwerenności samorządów i pogwałcenie praw mieszkańców.
Pod koniec spotkania Pani Irena Weber, Zastępca Wójta Gminy Dobrzeń Wielki, podziękowała obecnym za liczne słowa wsparcia, za przybycie oraz za zorganizowanie spotkania, które swoim tematem zintegrowało jeszcze mocniej wszystkich członków  i zaowocowało wspólnym głosem poparcia idei o nierozerwalności swoich gmin i sprzeciwem wobec planom Prezydenta Miasta Opole.

gallery1 gallery1