2016.02.03 Noworoczne spotkanie członków z Jego Ekscelencją Andrzejem Czają Biskupem Opolskim

b_0_120_16777215_00_images_2016.Glebinow_3.12.dobrzenwielki25.jpgDnia 3 lutego 2016 r. odbyło się tradycyjne noworoczne spotkanie członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Ośrodku Formacyjno - Wypoczynkowym "Rybak" w Głębinowie. W czasie spotkania dyskutowano na aktualny temat poszerzenia granic Miasta Opole przez Prezydenta Wiśniewskiego o sąsiadujące miejscowości.

Gościem spotkania był Jego Ekscelencja ks. prof. dr hab. Andrzej Czaja Biskup Opolski, który wygłosił prelekcję na temat Realizacji przyrzeczeń chrzcielnych w roli samorządowca. Zauważył, że osoba pełniąca funkcje publiczne powinna posiadać silny zmysł moralny, być dobrym człowiekiem i chrześcijaninem, być człowiekiem prawego sumienia i służyć prawdzie. Biskup dodał również, że pełnienie roli samorządowca jest służbą, która powinna zawsze dążyć ku prawdzie i przeciwstawiać się wszelkim niesprawiedliwością i złym działaniom.